
Maar alhoewel het landelijke percentage HIV positieve mensen bekend is (ongeveer acht procent) weten we eigenlijk niet zeker hoe groot het probleem in ons district is onder de Maasai en Sonjo’s. In de tijd dat we gedoneerd bloed zelf testten op HIV, bleek zo’n 16% van deze groep donoren positief te zijn voor HIV. Toen we echter onlangs in twee weken 1300 mensen vrijwillig hebben getest op het virus, bleek maar anderhalf procent van hen positief te zijn. Maar omdat allebei de steekproeven een forse selectie bias hebben gehad, kunnen we eigenlijk nog steeds niets zeggen over het eigenlijke percentage geïnfecteerde mensen in Ngorongoro. Wel kan ik getuigen over een redelijk grote groep patiënten die we hier in het ziekenhuis zien met Aids gerelateerde problemen zoals ondervoeding, huidafwijkingen, Kaposi-sarcomen, schimmelinfecties en andere ernstige superinfecties die veroorzaakt worden door een gestoorde weerstand.
Mijn voorganger, Lennard Hiltermann, zag deze patiënten ook al met lede ogen aan. Samen met de Amerikaanse NGO EGPAF heeft hij toen een Care & Treatment Clinic (CTC) hier in Wasso opgericht; de eerste in het district. Na zijn vertrek heb ik het stokje als CTC coördinator van hem over mogen nemen en ik ben blij dat we dit jaar een nieuwe mijlpaal hebben neergezet door nog een Aidskliniek te bouwen in Sonjo Valley.
Ik was ongeveer een jaar geleden met Nancy van de Center for Disease Control (CDC) in contact gekomen. Deze Amerikaanse overheidsinstantie, die ook een grote sponsor voor EGPAF is, had financiële middelen om een nieuw gebouw voor een Aidskliniek in ons District. Argumenteren waarom dit gebouw toegevoegd moest worden aan onze bestaande dispensary in Digodigo was niet moeilijk. Digodigo ligt in Sonjo Valley – naast Wasso/Loliondo is dit het andere gebied waar een redelijke populatie geconcentreerd woont. En daarnaast hadden we een vermoeden dat het percentage HIV-geïnfecteerden daar hoog zou zijn (op basis van de testen die we bij bloeddonoren deden).
In Sonjo Valley woont de tweede grote stam van ons district: de Wasonjo’s (ook wel de Watemi’s genoemd). Net zoals de Maasai zijn zij best veel op hun eigen stam gericht en houden hun eigen taal en cultuur hoog in het vaandel. Maar het zijn geen pastoralisten (rondtrekkende veehouders) maar agrariërs en zitten daarom met veel mensen op een relatief klein gebied waar de grond vruchtbaar is en waar relatief meer water te vinden is.
Alhoewel Digodigo niet zo heel ver van Wasso ligt, ongeveer zo’n zestig kilometer, is het al snel twee uur reizen als je over een 4WD beschikt. Af en toe rijden er daladala’s die je voor 4,000 shilling naar Wasso willen rijden, waar je weer 6,000 shilling aan een overnachting minimaal kwijt bent (want heen en weer op de dag dat je het ziekenhuis bezoekt is erg moeilijk). Bedenk dus dat dit minimaal twee dagen gemiste inkomsten van het werk betekent plus een weeksalaris aan reiskosten. En daarnaast moesten sommige ook opvang voor je kinderen vinden. Ook waren sommige patienten bang dat de mensen in hun omgeving door zouden krijgen waarom ze zo frequent naar Wasso zouden moeten gaan (er ligt ook hier nog een enorm taboe op HIV). We hebben meer dan eens hierdoor meegemaakt dat mensen daarom besluiten om zich maar niet te laten behandelen – wat uiteindelijk hun dood zou betekenen.
