Bekijk het volledige blog op www.tweegamedica.nl

maandag 24 augustus 2009

Wander en Erica zijn weer terug in Ndala

Allereerst wat hebben we genoten in Nederland tijdens onze vakantie. We genieten nog steeds na van de gezellige avonden. Maar er moet ondertussen ook weer gewerkt worden. Tijdens ons vakantie zagen we een beetje op tegen terugkeer naar Ndala, waar het personeel tekort alleen maar toe genomen zou zijn.

De Afrikaanse praktijk staat volverrassingen: 5 nieuwe clinical officers, een echte Tanzaniaanse arts, en vervanging voor degene die 1 of 2 jaar een opleiding zouden gaan volgen. We werken alweer drie weken samen en voor de dienstenbelasting is het duidelijk te merken dat we met meer zijn. Sr. Emma is helaas nog niet in Ndala terug gekeerd. Wel is ze geopereerd en is ze terug gekeerd naar Tanzania. Ze heeft het advies gekregen om eerst drie maanden te rusten. Dat rusten doet ze in Dar es Salam bij de zusters van haar congregatie. In oktober hopen we haar hier in Ndala weer te zien. Wel moest ik iedereen heel erg hartelijk bedanken voor de geboden hulp!
Ook de dagelijkse frustraties zijn weer begonnen. Veel werk willen verzetten. Veel operaties op een dag plannen maar vanwege een tekort aan steriel operatiemateriaal maar tot de helft komen. Patiënten die nuchter moeten blijven en dat dan nog maar een dagje moeten zijn in de hoop de volgende dag wel geopereerd te worden. En helaas ook dan weer een probleem waardoor het uitgesteld moet worden. In Nederland zou je door patiënt en familie aan de schandpaal genageld worden. Hier kijkt de patiënt je aan en vraagt nadat je uitgesproken bent of hij dan deze avond wel wat mag eten?….

Maar ook de dagelijkse verwondering over moeder natuur verrast ons weer. Het ongelooflijke herstellend vermogen van het menselijk lichaam. Meisje met 60-70% van haar huid 2de en 3de graads verbrand, die na drie weken nog steeds leeft en aan het herstellen is. De vrouw met een enorme grote zwelling in haar buik die daags na operatie alweer naast haar bed staat.
Het komende jaar hopen we hier weer veel te kunnen betekenen. Daarnaast hopen we ook nog weer enkelen van jullie hier te ontvangen en deelgenoot te maken van onze belevenissen.

Wander & Erica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten